fondo
Logo Conseller�a
Logo Ingacal
CIAM
Proxectos
proxectos > Introducción
Titulo:
 
Autor:

 


Código do proxecto: FEADER 2017/039A
Ano de inicio: 2017
Investigador Principal: Gonzalo Flores Calvete
Outros investigadores: César Resch Zafra, Thierry Dagnac, Adrián Botana Fernández, Juan Valladares Alonso, Valentín García Souto; Entidade solicitante: GALLANOVA Norte Forestal SL; Entidade colaboradora: Universidade da Coruña
Departamento:
Área:

 O proxecto pretende desenvolver un novo produto a partir da integración da produción de leite de vacún co aproveitamento de fraccións bioactivas do castiñeiro, creando unha alternativa produtiva até de agora non explorada. Trátase de desenvolver un derivado lácteo saudable, en forma de xeados, que teñen como base o leite de vacún, xilitol e extractos de castiñeiro con características antimicrobianas e fraccións prebióticas obtidas a partir de xilanos do castiñeiro.

O proxecto desenvolverase a partires da agrupación constituída pola empresa Gallanova Norte Forestal, especializada na produción de castiñeiros híbridos resistentes á tinta e na obtención de extractos do castiñeiro para diferentes aplicacións, o CIAM de Mabegondo e o Departamento de Enxeñería Química da Universidade de A Coruña (EnQA).

Para elo o CIAM de Mabegondo ensaiará diferentes tipos de leite saudable para a elaboración dos xeados, en función da distinta alimentación de gando vacún con pastos frescos e ensilados de herba e de millo, adicionados de extractos lipofílicos obtidos de follas e inflorescencias de castiñeiro con actividade biolóxica. Obteran-se 16 tipos de leite diferentes, sendo determinada a composición fisicoquímica e perfil de ácidos graxos, que servirá de base para a elaboración de xeados biosaudábeis. Gallanova Norte Forestal proveerá as distintas fraccións orgánicas de clons de castiñeiros, a partires das cales EnQA, aplicando principios de biorrefinería, obterá os extractos correspondentes do castiñeiro coas propiedades buscadas (xilitol para propiedades endulzantes, hemicelulosas (xilanos) para fracción prebiótica, e antioxidantes).

Os lotes de xeados, aínda que elaborados de xeito artesanal, seguirán as pautas da elaboración industrial de xeito que as conclusións sexan extrapolables directamente a condicións industriais de produción, e serán caracterizados polas súas características físicas e organolépticas.

Finalmente elaborarase o estudo de conclusións dos resultados obtidos, e estes divulgaranse seguindo un plan de divulgación previamente establecido no proxecto.

feader

 

 

NOVIDADES DO CIAM

foto
23/12/2019
A Indicación Xeográfica Protexida Pan Galego consegue a súa inscrición definitiva no rexistro comunitario
foto
22/11/2019
Deseño dunha arquitectura ambiental e climática para o plan estratéxico da PAC 2021-2027 adaptada ao rural galego
foto
22/11/2019
Curso: Manipulador de alimentos. Hixiene e Seguridade Alimentaria.
foto
15/10/2019
Xornada teórica práctica: Castración de femias bovinas. Método RILÚ
foto
11/10/2019
Xornadas sobre micoloxía de Galicia. Aproveitamento para usos agronómicos, ambientais, forestais e gastronómicos.
foto
11/10/2019
Incremento da rendibilidade das explotacións leiteiras mediante a mellora xenética

 

fondo

EMPRESA

PROXECTOS

ACTIVIDADES

PUBLICACIÓNS

APLICACIÓNS RAX

SOCIAL

Copyright 2019 - CIAM - Centro Investigacións Agrarias de Mabegondo - Todos os dereitos reservados