Código do proxecto: IN852A 2013/86 CONECTA-SOUTO
Ano de inicio: 2014
Investigador Principal: Gonzalo Flores Calvete
Outros investigadores: César Resch, Thierry Dagnac, Juan Valladares. Empresa Contratante: Gallanova Norte SL
Departamento:
Área:
Subproxecto CIAM: Uso de taninos hidrolizábeis extraídos da madeira do castiñeiro nas dietas de vacas de leite en sistemas de alimentación en pastoreo de pradeiras en Galicia: efecto sobre a produtividade animal, a composición fisicoquímica do leite e a transferencia de moléculas funcionais do pasto ao leite.
Obxectivo:
Avaliar a capacidade dos taninos extraídos de madeira de castiñeiro (Castanea sativa L.) en dietas de vacas leiteiras en pastoreo para promover unha mellora da produción e composición fisicoquímica do leite, así como para incrementar de forma natural a transferencia de ácidos graxos poliinsaturados e antioxidantes liposolúbeis desde os pastos ao leite, mellorando o carácter funcional deste produto.
Accións:
O subproxecto estrutura-se en dúas accións que se desenvolverán nos períodos de primavera do ano 2014 e de outono-inverno dos anos 2014-2015.
Na primeira (Acción 1) se pretende determinar a dose óptima de taninos hidrolizábeis de castiñeiro a utilizar na ración diaria de vacas de leite en sistemas de pastoreo.
Na segunda (Acción 2) se estudará o efecto de engadir ou non taninos hidrolizábeis de castiñeiro, á dose óptima definida na Acción 1, á dieta de vacas leiteiras que pastan o crecemento de outono-inverno dunha pradeira.
A avaliación do efecto dos taninos se realizará a partir dos resultados de produción e calidade fisicoquímica do leite, nível de urea en leite, perfil de ácidos graxos e contido en retinol, carotenoides e vitamina E do leite.
As pradeiras elixidas constarán dunha mestura binaria de raigrás inglés e trevo violeta.
Elíxese a especie pratense trevo violeta en base ao seu elevado contido en proteína e á súa capacidade de transferencia de acedos graxos insaturados ao produto leite.
A avaliación da efectividade dos taninos no pastos de primavera se realiza no momento que coincide co máximo crecemento das pradeiras nas condicións agroclimáticas das explotacións de leite galega.
O estudio de pastoreo de outono-inverno se realiza sobre o pasto acumulado dos meses de setembro, outubro e novembro tras o periodo de seca estival.
Neste momento os pastos presentan un baixo contido en carbohidratos non estruturais e un alto contido en proteína degradábel, condicións que favorecen unha baixa utilización do N inxerido a partir das forraxes e que pode ser aumentada polo uso dos taninos na dieta.