Código do proxecto: FEADER 2013/02
Ano de inicio: 2013
Investigador Principal: Manuel Riveiro Leira
Outros investigadores: Manuel Riveiro, Antonio Rivera, Alfredo Taboada. EMPRESA SOLICITANTE: AGACA
Departamento:
Área:
En 2009, a horticultura galega supuxo o 4,5% da superficie hortícola do estado, cunha produción de 351.976 tm repartida en seis cultivos: tomate (29,4%), repolo (22,9%), feixón (16,0%), pemento (13,3%), cebola (11,5%) e leituga (6,9%) (www.magrama.gob. Es).
O tomate negro de Santiago é orixinario de Leiro, do concello coruñés de Miño.
Este tomate ten un froito lixeiramente achatado de cor vermello-verdoso con unhas raias verde escuro características nos ombros.
Un tomate de gran sabor (ph=4,2 e 5,220 brix) e boa textura, que é moi apreciado polo los consumidores e polo cal os agricultores conseguen un alto prezo.
No obstante, para a súa produción a gran escala as cooperativas encóntranse con unha serie de problemas: como unha gran variabilidade nos calibres, unha gran sensibilidade ao agretado e unha produtividade intermedia (9,0 kg/m2).
Por outra banda o pemento de Vilanova é orixinario do concello do Salnés do mesmo nome. Este pemento tipo lamuyo de 10,2 cm. Lonxitude, pero de gran peso (181,4 g) debido a súa carne grosa (6,25 mm).
Os produtores galegos de pemento tipo lamuyo, no poden competir en prezos con outras zonas como Almería.
Este pemento de Vilanova pode encontrar un nicho de pemento, tipo “sabor”, que nestes momentos aínda non está explotado.
Este proxecto está orientado a mellora xenética destas variedades e a optimización dos sistemas de produción, cara obter unha maior cantidade de froitos comercializables, para que as cooperativas galegas os poidan ofertar como hortalizas de alta gama e alto valor engadido.