Código do proxecto: FEADER 2012/24
Ano de inicio: 2012
Investigador Principal: María José Bande Castro
Outros investigadores: César Resch Zafra e Bruno Fernández Lorenzo. EMPRESA SOLICITANTE: Progando
Departamento:
Área:
O proxecto ten como obxectivo o incremento da rendibilidade dos cultivos nas explotacións de leite baixo dúas premisas: mellora dos cultivos en alternancia co millo forraxeiro e introdución do sorgo como cultivo de verán en determinadas circunstancias.
Preténdese incrementar o coñecemento sobre as mesturas de gramíneas con leguminosas sementadas en rotación co millo forraxeiro, abordaranse tres variables que se consideran importantes á hora de tomar decisións sobre este cultivo nas explotacións.
A primeira sería o estudo das precocidades de diferentes gramíneas para a súa utilización nestas mesturas, resulta este un elemento clave que condiciona o crecemento da leguminosa que vai asociada con ela, un exceso de precocidade provocaría un afogamento da leguminosa pola propia gramínea e unha precocidade serodia de máis faría que a competencia das malas herbas fóra excesiva e arruinaran o cultivo.
A porcentaxe de leguminosa que utilizaremos na mestura sería a segunda variable a estudar, deste xeito afondaríamos no coñecemento para poder chegar á fórmula que una o compromiso entre calidade e cantidade do cultivo.
Como terceira variable abordaríamos a cantidade de fertilizante nitroxenado necesaria para que o cultivo cumpra os obxectivos de calidade e cantidade del agardados.
Como segundo gran obxectivo deste proxecto preténdese avaliar a potencialidade do sorgo como cultivo de verán en substitución do millo en zonas nas que a escaseza de precipitación fan que este cultivo teña unha mellor adaptación teórica que o millo, é por elo que se pretende avaliar a produción de calidade de diferentes variedades de sorgo que aínda estando no mercado, non se probaron en condicións de Galicia.
A avaliación pretende ser nun primeiro ano cuantitativa e no ano dous do proxecto faranse ensaios nun escolmo de variedades do primeiro ano onde xa se determinarán características de valor nutritivo das variedades escollidas.