fondo
Logo Conseller�a
Logo Ingacal
CIAM
Proxectos
proxectos > Introducción
Titulo:
 
Autor:

 


Código do proxecto: 08MRU046503PRSubpry 1
Ano de inicio: 2008
Investigador Principal: Teresa Moreno López
Outros investigadores: Daniel Franco Ruiz (CIAM), Teresa Moreno López (CIAM), José Manuel Lorenzo (CTC), Camino García Fontán (CTC), Incorporación posterior : Antonio González Rodríguez (CIAM)
Departamento:
Área:

OBXETO DO PROXECTO:

Preténdese estudar, nun prazo de tres anos o ritmo de crecemento, a calidade da carne dos xatos das razas bovinasgalegas en risco de extinción (Cachena, Vianesa, Limiana, Frieresa e Caldela). Na actualidade o número de reses dascinco razas autóctonas galegas de protección especial situase en torno ás 5000 cabezas repartidas en: 2.575 Cachena,938 Vianesa, 848 Caldelana, 346 Frieiresa e 328 Limiana, que se explotan en rebaños colaboradores situadosbasicamente na súa zona de orixe a provincia de Ourense, se ben hai que resaltar que se formaron rebaños con estasrazas en montes doutras provincias Galegas, habida conta da súa rusticidade.Vanse utilizar un total de 150 xatos repartidos en 30 para cada unha das cinco razas. Os animais obteranse a partir derebaños de explotacións colaboradoras dun número entre 40 e 50 vacas e do rebaño experimental do Centro de RecursosZoogenéticos de Galicia (CRZG). Os animais se manexaran no sistema de producción máis utilizado na actualidade, queconsiste nun sistema de tipo extensivo con rematado en campo dos xatos con penso e sacrificio os 8-9 meses.Realizásese un control do consumo e do índice de conversión dos alimentos, mentres nas explotacións se controlará datade parto, crecemento, peso o sacrificio e consumo de concentrados. Unha vez sacrificados os animais serán despezadosno Centro Tecnolóxico da Carne (CETECA). Da canal extraerase o músculo Longisimus dorsi, entre a quinta e décimacostela e levarase en condicións isotermas, ao Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM) onde se avaliaraa calidade da carne.Para iso realizásense medidas do pH, cor, composición química, cantidade de mioglobina, capacidade de retención daauga, análisis de perfil de textura (WB y TPA) así como cuantificación e identificación do perfil aminoacidico e lipídico.

 

NOVIDADES DO CIAM

foto
26/10/2018
Resultado positivo do primeiro ensaio de cultivo de forraxes en ecolóxico na Limia
foto
22/10/2018
Incremento da rendibilidade das explotacións leiteiras mediante a mellora xenética
foto
19/09/2018
Xornada técnica: As posibilidades da rega no millo
foto
27/04/2018
Iniciativas de investigación colaborativa para a produción de leite e carne de vacún en Galicia
foto
28/02/2018
Xornada: A produción de carne de vacún. Unha oportunidade para emprender na biosfera
foto
24/01/2018
Efecto da rega sobre o rendemento de cultivos forraxeiros de verán na Galicia interior

 

fondo

EMPRESA

PROXECTOS

ACTIVIDADES

PUBLICACIÓNS

APLICACIÓNS RAX

SOCIAL

Copyright 2013 - CIAM - Centro Investigacións Agrarias de Mabegondo - Todos os dereitos reservados