fondo
Logo Conseller�a
Logo Agacal
CIAM
Proxectos
proxectos > Introducción
Titulo:
 
Autor:

 


Código do proxecto: PGIDIT05RAG50305PR
Ano de inicio: 2005
Investigador Principal: Jaime Zea Salgueiro
Outros investigadores: Jaime Zea Salgueiro, Dolores Díaz Díaz, José Eugenio Rey Fernández, Juan Antonio Carballo Santoalla, Nieves Díaz Díaz
Departamento:
Área:

RESUMO:

Os experimentos deste proxecto foron deseñados para determinar a viabilidade técnica dos sistemas ecolóxicos de produción de carne de vacún na montaña galega e estudar o efecto da sementeira en superficie de trevo branco en praderías xa establecidas, co obxectivo de reducir a dependencia da fertilización nitroxenada e desenvolver así sistemas máis compatibles co medio ambiente.

Do mesmo xeito, trátase de determinar a posible influencia do sistema de explotación (convencional de pastoreo versus ecolóxico) e do tipo de animal (tenreira suprema versus becerro) na calidade do canal (conformación, engraxamento, composición en carne, graxa e óso, etc.) e da carne (cor, capacidade de retención de agua, composición química, veteado, consistencia, tenrura, etc.) e en especial a posible influencia sobre a relación de ácidos graxos da carne pola súa incidencia na saúde humana.Utilízanse lotes de vacas Rubias Galegas e a súa descendencia, sometidos aos seguintes tratamentos experimentais:

I) Sistema convencional a razón de 1,3 vacas/ha.

II) Sistema ecolóxico a razón de 1,3 vacas/ha.

III) Sistema ecolóxico a razón de 1,1 vacas/ha. A metade da superficie adicada a cada un dos sistemas divídese en dúas, unha delas vólvese sementar en superficie con trevo branco.Cando se destetan (7 – 9 meses), os puchos de cada tratamento (a metade machos e a outra metade femias) dividiranse en dous grupos, un grupo de cada tratamento sacrificarase neste momento e os outros serán sometidos a unha alimentación a base de ensilado (ecolóxico ou non, segundo o tratamento) ad libitum e 2 kg de concentrada (ecolóxico ou non), para sacrificalos cando acaden os 410 kg de peso vivo os machos e os 380 kg as femias.Trátase de ofrecer unha alternativa económica e atractiva de animais ecolóxicos do tipo Suprema ou Añojo (da IXP Tenreira Galega) diversificando oferta de carne ecolóxica e de calidade cun prezo máis atractivo para o consumidor.

OBXECTIVOS:

Entre os obxectivos básicos, pódense considerar:

- Desenvolver métodos sinxelos para a transformación en ecolóxica dos actuais sistemas de produción de carne de vacún da montaña galega.

- Determinar a viabilidade técnica dos sistemas ecolóxicos de produción de carne de vacún na montaña galega.- Diversificar a produción con carne de calidade diferenciada.

- Identificación de posíbeis factores de calidade da carne ecolóxica fronte á de procedencia dos sistemas convencionais de pastoreo da montaña galega.

- Determinar a posible influencia dos sistemas de produción ecolóxicos, do sexo e do peso de sacrificio no perfil de ácidos graxos da carne.

- Lograr que os sistemas de produción de carne de vacún sexan máis respectuosos co medio ambiente, en especial no que fai referencia á contaminación por nitróxeno.

-Determinar a capacidade do trevo branco como mellorador das praderías e da dieta en sistemas de produción ecolóxica de carne de vacún con vacas nodrizas.

 

NOVIDADES DO CIAM

foto
01/12/2023
Nº: 7 Revista de divulgación do Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo
foto
25/10/2023
Taller: UTILIZACIÓN DAS APLICACIÓNS “RAX” DE RECOMENDACIÓN DE ABONADO CON XURROS (PROXECTO AC2021C-07)
foto
01/06/2023
Nº: 6 Revista de divulgación do Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo
foto
01/03/2023
Nº: 5 Revista de divulgación do Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo
foto
29/11/2022
Xornada Técnica: A FERTILIZACIÓN DAS PRADEIRAS
foto
28/11/2022
Xornada Técnica: INDICADORES BIOLÓXICOS E HIDROMORFOLÓXICOS DE BOAS PRÁCTICAS AGRARIAS

 

fondo

EMPRESA

PROXECTOS

ACTIVIDADES

PUBLICACIÓNS

APLICACIÓNS RAX

SOCIAL

Copyright 2019 - CIAM - Centro Investigacións Agrarias de Mabegondo - Todos os dereitos reservados